vurun Koton'a...

Ne yapmış yeni kampanya yapmış, yeni billboardlar asmış, "çocuk kafası  çocuk modası" demiş, yeni fotoğraflar çektirmiş, e güzel de olmuş. Koton Kids'in Gap'ten, Zara'dan, Mango'dan, Benetton'dan ne eksiği var. Tasarımsa tasarım, kaliteyse kalite.
Son bir haftadır öyle yazılar okuyorum, öyle anket mailleri geliyor ki, sanırsınız Koton çocuk pornosu yapmış. Eleştiriler almış başını gidiyor, yok efendim "çocuklara alışveriş kültürü aşılıyorlar", yok "kadınsı roller biçiyorlar", "çocuk istismarı yapıyorlar" diyen bile olmuş.



Ben mi göremedim, yoksa birileri ciddi anlamda neden bilmem anti Koton kampanyası mı yapıyor?

Hadi diyelim ki gerçekten çocuklara kadınsı roller biçtikleri, alışveriş kültürünü aşılayacak ilan yapmış olsunlar (ki alışveriş torbasında baton ekmek'le nasil bir anlam çıkıyor anlamadım), yıllardır Zara, Mango, Gap gibi markalar zaten bunu yapıyor hiç kampanya fotoğraflarına göz attınız mı?  Bunlar yıllardır mağazaları, reklam kampanyaları ile gözümüzün önündeler. Küçük kadınlar,
asi erkekler, elele kolkola pozlar...





Eğer mevzu gerçekten çocuklarımızla ilgiliyse hepsine birden isyan edelim.  Toplumumuzu, devletimizi, mahallemizi uyaralım, koruyalım. 

Deli'nin biri bir kuyuya taş atmış, kırk akıllı çıkaramamış hesabı. 
Eğer Koton yaptı diyeyse tüm bu muhabbet, madalyonun arkasına bir bakalım, asıl nedenler için. 
Oğlanın eli kızın omzunda diye mi, kızın okul eteği kısa diye mi bu kadar öfke? 
Belki de Koton yeni kampanyasını A ajansıyla değil de, B ajansıyla yaptı diyedir. 
Belki de Kabataştaki saldırganlar Koton binasına kaçmıştır da ondan istismarcıya çıkmıştır isimleri. Ya da sahibi oldukları boş arsalarını hibe etmeyi düşünmemişlerdir birilerine, "haydi kızlar toplanın alalım fotoğrafları, yerden yere vuralım" demiştir başka birileri.  

Sebep neyse  ne ama çocuk istismarı ciddi bir suçlama. "moda neyse onu giyerim"  Sloganı ile yayınladıkları reklam çalışmalarına verilen tepki karşısında Koton yetklileri açıklama yaparak, billboardlarını hemen değiştirmiş ama yetmezmiş, özür dilemeliymiş. 
Önce 13-14 yaşında çocuklara tecavüz eden, evlenen, destekleyen koca adamlar bir özür dilesin bakalım. 
Koton da varsa bir günahı, ödesin de. 
Emsal olsun diye de kazığa oturtup yakmayalım di mi? 
Ne yazık ki çocuğun kolunu kızın omzuna attığı 3. fotoğraftaki sahne için "oğlanımız yeterince cool ve bunu ödülünü alıyor" gibi ifadelerle yorum yapan güzide blogcu arkadaşların ifade tarzları her ne kadar hoşuma gitmese de, kız çocukların erken kadınlaştırılmasına, oğlan çocuklarının erkekleştirilip kadınlara eşya muamelesi yapmasına ben de karşıyım. 

Ama 16 yaşında gelin olan kızlara daha çok üzülüyorum. Benim 16 yaşındayken kurduğum hayallerle onların gerçekliği arasında dağlar kadar fark var.

Koton'da mı çalışıyorum, hayır.  Kar ortaklığım mı var, hayır. Sahiplerinin sempatizanımıyım, hayır. (sahibi kimdir, kimlerdendir haberim bile yok.)

Ben sadece "ben öyle düşünüyorum, öyleyse tü kaka" deyip de, bunu araştırmadan incelemeden aşırı tepki verenlere, şakşakçılarına kızıyorum. 
Bir reklamcı, pedagoji eğitimi alan bir resim öğretmeni çok daha önemlisi 3,5 yaşında bir kızı olan bir anneyim. 

Yazılıp çizilenden daha iyisini bilen, çocuk istismarı konusunda akademik seviyede bilgisi olan ve  söz konusu itham konusunda göremediklerimizi gören biri varsa, lütfen görüşlerini bildirsin. 
Bilmemek değil, öğrenmemek ayıp...


Yorumlar

Popüler Yayınlar