amerikanın keşfi- bölüm 1725536412598 :)

oryantasyon sürecinin en büyük gafı, keşif sendromudur.

kurulu düzene, yeni bir kan gelir. takıma yeni oyuncu. 
dış atmosferdeki oksijen değerlerini iç ortama taşımaya çalışır ki, acemilik dönemlerimde bizzat benim de denemişliğim vardır. 
ilk günler turist ömer evresidir. 
gelene gidene gülümsenir, anlayışla, verilen tüm görevler kabul edilir.  işleyişi çözümleme ve gözlemleme dönemidir. objektif yaklaşımla sistemdeki hatalı durumların, kişilerin tespiti yapılır.

önerge evresine hızlı bir geçiş yapılır. taze kan;  enerjiktir, heyecanlıdır, işveren nezdinde verimliliğini kanıtlama arzusundadır.
sistem hataları üzerine ürettiği çözümleri politik bir dille dile getirmeye, kontrol odasına sızma çalışmalarına başlar. eşdeğerleri dahil herkese karşı sevimli davranır ama mesafelidir.


"ben" merkezli atılım evresi, kendine güvenin tavan yaptığı dönemdir. 
"ben bulurum, aaa ben de o programın üst versiyonu var, ben 
yaparım yaa hallederim, benden önceki pek bilmiyormuş sanırım" hatta gaza gelip, kendi işi dışındaki işlere de hakim olduğuna dair hayaller görmeye başladığı da gözlenmektedir. eşdeğerlerine karşı donuk tavırdadır, besin halkasının üst sıralarıyla arkadaşlığa meyillidir.

duvara karşı evresi, hayal kırıklıklarının başladığı dönemdir. projeleri ilgiyle dinlense de kulak arkası edilmiş, çözüm yolları kendi dışında kimse tarafından kullanılmamış, çürümeye terk edilmiştir. taze kan; ha duvara, ha sisteme konuştuğunu ilk bu evrede fark etmeye başlar. kalbi kırılır, duygusallaşır, suskunlaşır.

debelenme evresi, farkındalığı reddediş dönemidir. gerçekleri görmeye başlar ama kabullenmek istemez. yer yer hırçınlaştığı gözlenir. dedektif edasıyla eşdeğerleri içerisinde, kendisine engel olduğunu sandığı  bir rakip belirler, diğerleriyle iyi geçinmeye başlar. 

taze kan artık eskimeye başlamıştır. atılım evresinde birden çok işe atladığı için, yükü fazladır. bastırdığı öfkesi ile çalışma hayatına hazırdır :))

Yorumlar

Geveze dedi ki…
bu tespitler 'yeni gelen masum öğrenci'ler için de münasiptir, tuttum :))
hehe, her durumda taze kanı kapsar:)
aynı zamanda ileride iş hayatında karşılaşılacak bir durum. not edin :P

Popüler Yayınlar