aikido ve moriehi ueshiba sensei...

aikido nedir, ne değildir diye biraz bilgilendirme de yapayım dedim. üstteki resimdeki ak sakallı dede, Moriehi Ueshiba yani OSensei. kendileri aikidonun yaratıcısı, efsane sensei olur.
Osensei'nin başlattığı aikido disiplini, 1940 yılında japon hükümeti tarafından resmi olarak tanınmıştır.

Ai: uyum, 
ki: ruh, enerji, soluk
do: yol öğreti anlamına geliyor.

Aikido, savaş tekniklerini öğretirken, beden ile ruh arasında uyum sağlamak için gerekli olan disiplini de verir. Silahsız, kılıçla, sopayla ya da bıçağa, sopaya, kılıca, bir kişiye veya birden fazla saldırgana karşı, otururken veya ayakta, kendinizi savunmayı öğrenirken kendinizi tanımayı da öğrenirsiniz.
Aikidonun dayandığı temel felsefe, bütün insanlığı “evrensel bir aile” içinde birleştirmektir; amaç birisini yaralamak değil, aksine her şeyi korumak; kendini, saldırganı, çevrendekileri. 
Neye zarar verirseniz verin, sonunda en çok zarar verdiğiniz kendinizsinizdir. 

Hedef, farkında olmak, gerekli kontrolü elinde tutmak ve saldırganı yaralamadan ya da zarar vermeden etkisiz hale getirmektir. 
Kontrolün sizde olduğunu karşıdakine gösterip, sakin ve kendine güvenli bir tavırla saldırıyı nötralize etmek, sizi, saldıran, kontrolünü kaybetmiş, güç gösteren bir kişi olmanızdan kesinlikle daha korkutucu ve daha üstün kılar. 

Aikidoda hedeflenen, sadece kavgada değil, hayatın karşımıza çıkaracağı her türlü anlaşmazlık ve uyumsuzluk durumunda, bu tavrı sergileyebilecek gelişime ulaşmamızdır. 

Aikido, karşımızdakinin düşünce ve davranış potansiyelini sezebilmemizi ve davranışlarımızı bu duruma uyumlu hale getirerek kendi hayatımızın kontrolünü elimizde tutmamızı sağlar.

Yorumlar

Geveze dedi ki…
güzele benziyoooo :))
bu yaz boş durmama kararı almıştım, kurs olarak aikido'yu da düşünebilirim demek kiiii :)) aaannneeeee!!! -mali sponsorumdur kendileri-
hehehe, valla gevezecim sen de başlarsan ben kesin başlarım tatilden sonra:))
sponsoruna söyle öyle cok da pahalı bişi de değil, susmayi ogrenecekmisim de, hemen yollarlar muhtemelen ;)))
Geveze dedi ki…
bunu söyleyince büyük ihtimalle kendi elleriyle götürür beni :))
hehehe:)) benim beyimin de sen de baslasan demesinin ana nedeni de bu herhalde ama bilmeler ki bizler, durdurulamadigimiz icin degil, zevk aldigimiz icin cok konusuyoruz. bence fazla zekadan oluyor :)))

Popüler Yayınlar