nedir bu düşmanlık anlamıyorum?

evet ben de, ticarethane gözüyle bakılan pet shoplarda karpuz satar gibi hayvan satılmasına karşıyım. zavallı hayvanlar sevgisizlikten hastalanıyorlar, onlar ağladıkça benim içim parçalanıyor. 

ama bugün öğrendiğim bir konu var ki, nasıl üzüldüm anlatamam. 
çok sevdiğim bir arkadaşım var veteriner kendisi. evinde beslediği karı-koca yorkshire terrierleri var. bir görseniz, sevgi dolu kocaman bir aileler. şimdi de 6 tane torunları oldu, şirin mi şirin?
ne var ki evlerinde zaten iki köpek bakıyorlar ve yavrulara bakma şansları yok.  
arkadaşım sahibinden.com aracılığı ile;
ilk 6 aylık tüm aşılarını ve bakımlarını yaptığı, süreç içerisinde beslenme, bakım ve sağlık masraflarını da hesap ederek, belirli bir ücret karşılığında 6 yavruyu satışa çıkardı. 
ve bu sebepten 2 gündür, sözde hayvansever bir zat tarafından;  açıkca sözlü, yazılı tacize uğramakta. 

benim bildiğim ve tanıdığım veteriner hekimlerin %90'ı hayvan satışı yapıyor. aslında iyi de yapıyorlar bence. her önüne gelen satış yapmasa; hayvanları  bilen, anlayan, seven ve tüm sağlık kontrollerinden geçiren işinin ehli diplomalı veterinerlerin eliyle hayvan sahibi olsak, sağlıksız salt ticari amaçlı  hayvan satışları da devlet eliyle engellenmiş olur.

sahibinden.com'un hayvan satışı yapılmasını istemeyen ismi lazım değil bazı zatlar (isim vermek özellikle istemiyorum, ben onlar gibi düşüncesiz ve saygısız değilim. kişiliklerine ne saldırıdır amacım, ne de afişe etmektir.); hayvan dostu arkadaşıma yönelik kişisel saldırılarla güya hayvan satışı üzerine tepkilerini dile getiriyorlar. 

tepki dile getirmek kimsenin şahsına saldırıyı haklı çıkarmaz. hadi yapılan eylemi beğenmedin, tamam da;
-sen kimsin? 
-bu konuda bir otorite misin? 
-tepkin görünürde bir internet satış sitesine ise o zaman neden kişilere saldırıyorsun? 
-eğer niyetin gerçekten, ülke çapında  hayvan satışını yasaklatmaksa, hedefinde neden iki kişi yer alıyor ve internet üzerinden saldırmak yerine, elle tutulur başka yasal bir tepkin oldu mu?
-hadi terbiyesizsin ağzına geleni söyledin, ama iletişim bilgilerini, ismini cismini yayınlayarak taciz etmeye ve insanları kışkırtıp tek bir kişinin üzerine salma hakkını nereden buluyorsun?

inanın arkadaşım, doğru dürüst bir şekilde eleştirilse ben bile bu işin etiği konusunda düşünüp tartışabilirim. hayvan haklarına saygı duyan, güya onlara sahip çıkan bir şahsın, kamuya açık platformlar üzerinden bir insana karşı saygısızlığı marifet sanmasını haklı göremem. 
"çamur at, izi kalsın" mantığıyla atıp tutan bu kişiyi kınıyorum. umarım en yakın zamanda bu saçmalık sona erer ve herkes haddini bilir.

Yorumlar

GeCe dedi ki…
allah allah zaten herkes birşey satıyor onlara ne ki

genelde ülkemizde yapılan eleştrilerin çoğu böyle hep mantıksız temelsiz
ya sorma, arkadasi bir gorsen, hayvan sevgisinden deliricek yakinda. yolda bulduğu kedileri aşılayan cinsinden. ona böyle tüccar muamelesi yapilmasina cok üzüldüm hakkaten.
köpeklerim demez, oğlum kizim der, hayvan demez hasta der. bu hassaliga bu muamele, çok ayip, coook...
gwen dedi ki…
esasında çok bıçak sırtı bir konu. şahsi fikrimce -senin de dediğin üzere- hayvanlar hekimlerce yuvalandırılmalıdır. bunun ücret karşılığında olması ya da olmaması hekimin kendi fikridir çünkü emeğini veren kendisidir. öte yandan sahiplendirilecek kişilerin denetlenmesinden yanayım...
evet, evet kesinlikle. özellikle üç gün sonra sıkıldım deyip sokağa birakacak potansiyeldeki insanlar sahiplendirilmemeli. evdeki çocuk sayisi ve yaş düzeyleri de önemli bence.
bu biraz ütopik oldu ama, hayali bile güzel:)
Bahar Ulus dedi ki…
Arkadaşım, ben bazı insanları anlayamıyorum. Bu bir sektör. Eğer maliyeti varsa satışta en azından bunu talep etmesinde bir sorun görmüyorum. Rahatsız olanlar tepkilerini bedava hayvan dağıtarak gösterebiler. :)
vallahi ben de anlamıyorum.karşı çıkmak için karşı çıkıyorlar. bi de kendilerini nassıl haklı görüyorlar anlatamam. akıllara zararlar :)
absalom dedi ki…
ya ruh pastası çetrefilli bi konu...

yalnız hayvan satılmasına karşıyım ben de.
ticari mal gibi.

ama şu linç kampanyalarına da karşıyım...

benden nacizane tavsiyedir arkadaşına, ki ben öle yaptım...

masrafını karşılayamayacak yavrular yaptırmasın...

ya da...

göze alsın o masrafı...
iyi birer aile bulsun.


ben köpeğimin yavrularının masrafını göze aldım...
oturup konuşup ki sanki avrupa birliğine sokuyoruz yavruları :)

iyi bir yuva olduğuna kanaat getirince verdim ancak.


sıkıntı, o hassas ayarı tutturabilmek.
satiş olayı dediğin gibi çetrefili bir konu. ama tek kişilik linç operasyonu mahkemede son bulacak bu gidişle.
arkadasim simdiden iki torununa sevgi dolu yuvalar buldu gibi. darısı diğer miniklerin başına.
mitmit ve trudi için uzuluyorum, yavrucuklarindan ayrilacaklar. keske kocamaaaan bir evim ve bahcesinde kocamaaan bir kulübem olsa da ailecek hep beraber yasasalar:)
mutfakcini dedi ki…
Ay yerim ben onları yaaa.aynılarından bende de var biliyomusun :)bu çetrefilli konuya çözüm bulmak için daha çokk yolumuz var.ve..özlettin kendini ;)sevgiler.
yaaa ne güzel yaaa, ben de cok istiyorum ama evdeki panda; bahceli ev olmadan olmaz diye tutturdu.

bahceli ev olsa ne yazar, ben onlari bahceye birakmaya kiyamam kii:)

evet bu konu cözüme ulasir belki bir gün de, biz gorebilir miyiz, onu bilemem:)

Popüler Yayınlar